20 Eylül 2009 Pazar

Yeni sezon tv izlenimleri 8


Yeni sezonun iddialı dizileri yavaş yavaş ekranlarda boy göstermeye başladı. Afilli tanıtım fragmanları dönüyor, yaz dizileri yavaş yavaş ekrandan çekiliyor bakalım yeni sezonda beni saran bir proje bulabilecek miyim izlemek için diye düşünüyorum.


Atv'nin yeni dizisi Nefes'in fragmanını gördüm. Yönetmen Ümmü Burhan belli ki titizlenerek çalışmış, oyuncular pek şık pek afilli kıyafetlerle falan arz-ı endam etmişler hoşuma gitti açıkçası. Dudaklarını yaya yaya konuşmasından pek hazzetmediğim, onun haricinde pek de beğenmediğim bir kusuru özelliği olmayan Naz Elmas, çelloyu düzgün tutabilmek için dersler almış, rol arkadaşlarından biri olan Orhan Şimşek de aynısını keman için yapmış. İkisi de hoş gözüküyorlardı. Ödüllü oyuncu Onur Saylak, Naz Elmas'ın partneri olacak anladığım kadarıyla ama imajını beğenmedim saçları kısayken daha hoştu sanki. Diğer oyunculardan Sinan Tuzcu'nun, fragmanda omzundan öptüğü hatun kişilik beni daha bir meraklandırdı, çok hoş bir bayan, acaba yetenekli biri mi o da diziyi izleyince ortaya çıkacak diye düşünmekteyim. İnşallah hem güzel hem yetenekli diyebileceğimiz birisidir. Sıkıldım ekranda güzel olup bomboş bakan Asi'lerden, Bihter'lerden vs... O değil de bu dizinin tutmasını artık Uğur Polat'ın şanssızlığını kırması için de istiyorum. Uzun zamadır adamın üzerine bir reyting laneti yapışmış durumda, ekrana küsecek diye tedirgin oluyorum. Sevdiğim beğendiğim bir isim çünkü. Nefes'in babasını aldatan annesinden alacağı intikam dizinin ana konusunu oluşturmakta.


Show'un yeni bombası Ezel de yanlış saymadıysam 5 farklı fragman yayınlamış. Monte Cristo Kontu'ndan esinlendiği söylenen dizide bazı sahneler Kıbrıs'taki yepyeni Kaya Artemis Otel'de çekilmiş. Bu dizi de Nefes gibi intikam temalı ama daha farklı bir intikamı ele alıyor. Cansu Dere 4. fragmanda giydiği kırmızı elbiseyle insanı her türlü günaha sokacak kadar güzel çıkmış. Kenan İmirzalıoğlu'nunsa neden bu projeye evet dediğine anlam veremedim. Rolü ziyadesiyle önceki rollerini andırmakta. Yine sevgilisini kaptırmış, intikam yemini eden ve bonus olarak intikamını yepyeni bir suratla (estetik ameliyat sayesinde) gerçekleştirecek adam rolünde. Son dönem sinemamızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen bir oyuncunun bu denli tekrara düşmemesi sürekli sert haşin intikam peşinde psikopat bakışlar atan adam rolüne kendini hapsetmemesi lazım. Ki, örnek vermem gerekirse kendisinden pek hazzetmesem de Kıvanç Tatlıtuğ'un daha farklı rolleri risk ala ala oynadığını ve çoğu zaman da iyi oynadığını görüyorum. Yiğit Özşener, Barış Falay'la beraber dizideki kötü adam boşluğunu dolduracak. Önceki projesinde Cemil sayesinde Yiğit Özşener baya bir kendini gösterme fırsatı bulmuştu, inişli çıkışlı iyi ile kötü arasında gidip gelen kaotik bir karakterin üzerine yeni rolünden pek bir beklentim yoktu, fragmanda 4-5 farklı repliği birbirinden bağımsız vurgu ve tonlamalarla okuyunca açıkçası beklentimi artırdı, belli ki üzerine Cemil rolünü yapıştırmamakta kararlı. Barış Falay Aliye'de Müco rolünde büyük sükse yapmıştı burada sanki daha karanlık bir karakteri oynuyor bazı tanıtımlardaki bakışlarından tırstım. Dizide Tuncel Kurtiz ve Salih Kalyon gibi iki önemli usta oyuncu da bulunmakta. Sedef Avcı'nın da yeni saç stili güzel olmuş hadi bakalım hayırlısı.


Atv'nin bir diğer yeni dizisi Kapalıçarşı'nın da tanıtımı dönüyor. Sezonun bir diğer iddialı projesi, onun hakkındaki yorumumu da izledikten sonra yapmayı planlıyorum.


Reyting arenasına pek dalmak istemiyorum, daha doğrusu yüzdelikleri aktarmak yerine genel gidişatı yorumlayacağım. Pazartesi Elveda Rumeli önceki iki sezonuna oranla ciddi bir reyting kaybı göstermiş durumda. Basamaklarda alt sıralara doğru inmeye başladı. Arka Sokaklar her zamanki reyting performansını korurken Star'ın Son Bahar'ı ilk 10'a bile giremiyor bu sezon. Star'ın yeni dizisi Kül ve Ateş'e baktım. O da konu itibarıyle ziyadesiyle Ezel'e benziyor, oyunculuklar başarılıydı reyting listesine bence iyi bir de giriş yaptı. Kapalıçarşı ve Ezel gelince dengeler ne denli değişecek göreceğiz.


Salı akşamı Küçük Kadınlar kayıpsız gidiyor, Ömre Bedel için de tuttu diyebiliriz, Papatyam bu hafta maç nedeniyle yoktu, Bir Bulut Olsam da yavaş yavaş salıya ısınmış görünüyor. Kış Masalı ikinci hafta yayınlanmayarak büyük bir risk almış durumda.


Çarşambaları Yaprak Dökümü yüzdeliklerde düşmeye başladı ama halen daha zirvedeki yerini koruyor. Atv'nin Unutulmaz'ı da karşısında hızla eriyor reytingsel anlamda.


Bu sezon ilk 3 bölümü itibarıyle geçen sezondan daha bayık seyreden Aşk-ı Memnu perşembeleri parsellemiş gözükse de Vadi'nin gelişiyle dengesi bir miktar sarsılacak diye düşünüyorum. Parmaklıklar Ardında eski formunu yakalayamadı bu sezon gidicilerden olacak gibi duruyor.


Cuma akşamı Kanal D her ne hikmetse Hanımın Çiftliği'ni vermedi. TV'de ilk kez Kabadayı filmi yayınlandı. Film AB'de 1. totalde 2. oldu. Melekler Korusun cumayı sevmiş olmalı ki AB'de 2. totalde 1. oldu. Show'un Balkan Düğünü de Cuma ikinci kuşakta iki kategoride de iki haftadır 3. sırayı alıyor. Adanalı bu hafta yayınlanmadı.


Atv 10 Bölüme ulaşan Yalancısın Sen'i, 6. Bölüme ulaşan Ey Aşk Nerdesin'i ve 5. Bölüme ulaşan Aile Saadeti'ni bitirdi. Aslında 3 dizi de çetrefilden uzak senaryolarıyla keyifli birer seyirlikti entrikadan daralan izleyiciler için ama maalesef ömürleri kısa oldu. Olan yine entrikalı çetrefilli dizilerden sıkılan izleyicilere oldu. Özellikle Yalancısın Sen için üzgünüm çünkü konu tam da gelişme safhasına gelmişti.


2 yorum:

  1. ekranda daha zeki ve şu andakinden farlı senaryolar görmek isteyen kitle bir avuç bile değil. yaprak döküm %20 reyting aldığı zaman bu reyting kaç kişiye tekabül ediyor biliyor musunuz? 1 reyting 600bin kişidir. 600bin'i 20 ile çarpınız? kaç etti? işbu sebeple Aile Saadeti'ni izleyen 700-800 bilemedin bir milyon insan ne yapımcısını ne de kanalı kurtarıyor. ekran işi ticarettir.

    Zekanıza hitab eden işler görmek istiyorsanız kitap okuyacaksınız, sinemaya gideceksiniz, festivalleri takip edeceksiniz. alternatif türk ekran izleyicisi bunu he söylediğimde "Ama lost?" diye ortalığı yıkıyor ama yarın televizyonda oynasa yere yapışır. Prison break star tv'de oynadı ne sonuç aldı? hiç. Ah, digitürk mü? d-smart'la birlikte toplasan kaç kutu sattılar biliyor musunuz?

    türk ekranı yüzdü yüzdü kuyruğuna geldi. kanal d'nin bu sezona 1 yaz işi, bir de yeni sezon projesiyle başlaması, biten işinin yerine de bir tane yeni iş sipariş etmesi yani koskoca kanal d'nin toplasan 3 proje alması sektörün durulmaya başlayacağının işaretidir. taşlar yerine oturacak ama sanmayın ki bu izleyicinin seçimleri değişecek. onun için en iyimser ihtimalle 5 sene var.

    YanıtlaSil
  2. Ranini

    Bu güzel yorum için teşekkür ederim. Ülkede zaten cnbc-e izleyicisi, lost izleyicisi çok az bunu da biliyorum. Gene de ilerleme bekliyor insan ister istemez.

    Y.Dökümü, tadında bitse o 12 milyon izleyicisi helal-i hoş olsun diyebileceğim kadar temiz bir işti nazarımda. 3. ve 4. sezona sarkmasıyla değerini yitirdi.

    YanıtlaSil